Stolpersteine in Debrecen/ Botlatókövek Debrecenben

A botlatókövekről

A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve. 2016-ra Európa 22 országában több mint 1600 településen immár több mint 56.000 botlatókő és botlatóküszöb állít emléket a nemzetiszocializmus áldozatainak. A Stolpersteine (botlatókövek) Európai Művészeti Projekt megálmodója Gunter Demnig német képzőművész, aki 2 évtizede minden helyszínen saját kezűleg helyezi el azt az évi több száz követ, amelyet Európa-szerte az emlékezni kívánók kérésére megalkot.

Debreceni emlékezet

Debrecenben 2016-ig a város nyilvános terein nem emlékeztetett emlékmű arra, hogy a nácik közel 7,5 ezer embert hurcoltak el innen Auschwitz-Birkenauba és az ausztriai Strasshofba, s hogy a vészkorszaknak mintegy 4000 debreceni zsidó esett áldozatául. Magyarországon eddig 19 helységben, Budapesten és vidéken fektettek le botlatóköveket, 2016-ban további 5 város között Debrecen is belép a sorba. Ezzel szűkebb pátriánk is hozzájárul a világ legmonumentálisabb „decentrális holokauszt-emlékművének” folyamatos növekedéséhez, amely – mint egy hatalmas közös eleven emlékezet – behálózza Európát az emlékezés köveivel.

A debreceni botlatókövek

Az első debreceni botlatókő letételét a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete kérvényezte, amely aztán a Debreceni Német Kulturális Fórummal együtt szervezte meg a helyi botlatókő-projektet és a kísérő rendezvényeket. A kezdeményező DAAD-lektor, Jana Walter és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatásával három áldozat, a 11 évesen meggyilkolt Fahidi Gilike, a 6 hónaposan meggyilkolt Fuchs Ferike, valamint Fahidi Éva író és holokauszt-aktivista édesanyja emlékére kívánnak követ állítani. Más debreceni áldozatok leszármazottai is csatlakoztak a projekthez. A János és Meggyesi család, Kemény Mária és Gyarmati Zsuzsa nagyszüleik, dédszüleik és nagybátyjuk, a Schön, a Schőn és a Schwartz család emlékére helyeztet el köveket. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – a Miniszterelnökség támogatásával – elsősorban olyan áldozatok emlékére létesít köveket, akiknek nincsenek leszármazottai. 2016-ban 16 követ állít debreceni helyszíneken: a kilenctagú Précz családnak, Dicker Leopoldnak, Berger Józsefnek, Reich Kálmánnak és Bárdos Jakabnak, valamint Fahidi Éva édesapjának és Fuchs Ferike szüleinek.

Megemlékezéssorozat

2016. augusztus 11-én Debrecenben 28 botlatókövet helyeznek el, az azt megelőző estén, augusztus 10-én 18 órától pedig nyitórendezvényre kerül sor a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában, melyet Rolf Martin Moormann, a Német Nagykövetség politikai referense és Dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja nyitnak meg. A kerekasztal-beszélgetésen az esemény aktív résztvevői mellett jelen lesz Gunter Demnig is. Bemutatásra kerül továbbá az Akikről a kövek beszélnek című könyv, amely az első debreceni botlatókövek dokumentációját tartalmazza.
A szervezők különböző kísérő rendezvényekkel várják a város polgárait és diákjait a kőletételt megelőző időszakban és az azt követő tanév folyamán. Augusztus 2-án kiállítás nyílt a Méliusz könyvtárban, ősszel pedig további kiállítás, konferencia, toleranciakoncert és botlatókő tisztítás segít abban, hogy ne felejtsük azokat, akikről a kövek beszélnek.

Közreműködők

Az augusztus 10-11-i rendezvényen közreműködnek: a Debreceni Ady Endre Gimnázium énekkara (karnagy Kerekes Rita) és dráma tagozatos diákjai (felkészítő tanár Nagy Ágnes), a Debreceni Egyetem hallgatói, Juhász Árpád színész (Debrecen), Adorján Beáta dramaturg (Csokonai Színház) és Fekete László főkántor (Dohány utcai Zsinagóga, Budapest).

A megemlékezéssorozat szervezői és támogatói

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, Debreceni Német Kulturális Fórum, Debreceni Ady Endre Gimnázium, Svetits Katolikus Gimnázium, Életfa Segítő Szolgálat Egyesület, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, MET Méltóság Napja Templom, Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Kapcsolat a főszervezőhöz: Dr. Iványi Zsuzsanna
DE GI igazgató
Tel.: 30/6833732
E-mail: gacsivanyi[at]gmail.com

További információk és fényképek a projekt Facebook-oldalán találhatók.

Az eseménysorozat részletes programját tartalmazó meghívó letöltése.

Willkommen auf unseren Seiten!


Deutsches Kulturforum Debrecen

Deutsches Kulturforum Debrecen auf FacebookUnsere Förderer


Goethe Institut Budapest Debrecen Megyei Jogú Város Institut für Germanistik der Universität Debrecen Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat
 • Kategorien

 • Archiv

 • Kalender

  August 2019
  M D M D F S S
  « Jun    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031