Menu

Repräsentationen der Scham

0 Comments

szégyen rodin éva

[hu]

A Debreceni Egyetem Kulturális Archeológia Kutatócsoportja a 2014 februárjában megrendezett interdiszciplináris konferenciáján az erőszak elméleti megközelítéseivel foglalkozott. Az idei év kutatásai során a szégyen témája kerül górcső alá, mint a testiség, a testre történő redukció és ennek megjelenési formái, történetisége és elméleti megközelítései. Különböző tudományterületek, mint az irodalom- és kultúratudomány, politológia, teológia, szociológia, pszichológia, jogtudomány kutatóinak vitaindító előadásait követően minden szekciót moderált beszélgetés követ.

A fogalom ambivalenciájára a német Scham és Schamlosigkeit kifejezések összetettsége is rámutathat, hiszen ugyanez a fogalom szerepel a szemérem (tisztesség) és a gyalázat („szégyen-gyalázat”) jelentésében is, illetve a szégyen-nélküliség és a szemérmetlenség jelölésére is egyazon lexéma szolgál (Schamlosigkeit). A német kultúra kontextusában viszont inkább egy másik fontos és jellegzetes tapasztalatra kell utalnunk, mégpedig a szégyen- és a bűntudat kapcsolatára, mint a holokausztra adott válaszokra. Bűn és szégyen kapcsolatát természetesen ettől a történelmi kontextustól függetlenül is vizsgálhatjuk, pl. az európai keresztény kultúrával vagy kelet-ázsiai társadalmakkal összefüggésben.

Időpont és helyszín: 2015. február 13., Debreceni Egyetem, 133/2-es terem

A program és az előadások összefoglalóinak megtekintéséhez kattintson ide.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényünkre!

A részvétel díjtalan. Az előadások magyar nyelven hangzanak el. [/hu]

[de]

Die Forschungsgruppe für kulturelle Archäologie der Universität Debrecen hat an ihrer letzten interdisziplinären Konferenz im Februar 2014 die verschiedenen Repräsentationen der Gewalt aufgegriffen. Dieses Jahr wird das Thema Scham unter die Lupe genommen, also dir Reduktion auf Körperlichkeit, deren Repräsentationsformen und theoretische  Konzepte. Es werden Vorträge aus verschiedenen Disziplinen gehalten, wie Literatur- und Kulturwissenschaft, Politikwissenschaft, Psychologie, Soziologie, Teologie und Jura. Jeder Sektion folgt auch eine Diskussion.

Die Ambivalenz des Begriffs ergibt sich auch aus den unterschiedlichen Bedeutungen des Lexems Scham und der Beziehung zwischen den Begriffen Scham und Schamlosigkeit. Im Kontext der deutschen Kultur und Geschichte wird aber vor allem die Erfahrung und auf den Holocaust gegebene Antwort Kollektivschuld in den Vordergrund gestellt, und zwar in Bezug auf die Relation zwischen Scham und Schuld. Auch unabhängig davon, im Zusammenhang mit der europäischen Christlichkeit oder Gesellschaften des Orients, sollen Scham und Schuld untersucht werden.

Ort und Zeit: Universität Debrecen, Raum 133/2, am 13. Februar 2015

Bitte klicken Sie hier, um das genaue Programm sowie die Abstracts der geplanten Vorträge einzusehen.

Wir freuen uns auf Ihr Kommen, alle Interessenten sind herzlich willkommen!

Eintritt ist frei. Die Vorträge werden in ungarischer Sprache gehalten. [/de]