info@deutsches-kulturforum.hu

info@deutsches-kulturforum.hu

+36 30 223 5951

+36 30 223 5951

4032 Debrecen Egyetem tér 1.

4032 Debrecen Egyetem tér 1.

Botlatókövek Debrecenben
Projektek

Botlatókövek Debrecenben

A botlatókövekről


A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve. 2016-ra Európa 22 országában több mint 1600 településen immár több mint 56.000 botlatókő és botlatóküszöb állít emléket a nemzetiszocializmus áldozatainak. A Stolpersteine (botlatókövek) Európai Művészeti Projekt megálmodója Gunter Demnig német képzőművész, aki 2 évtizede minden helyszínen saját kezűleg helyezi el azt az évi több száz követ, amelyet Európa-szerte az emlékezni kívánók kérésére megalkot.

Debreceni emlékezet

Debrecenben 2016-ig a város nyilvános terein nem emlékeztetett emlékmű arra, hogy a nácik közel 7,5 ezer embert hurcoltak el innen Auschwitz-Birkenauba és az ausztriai Strasshofba, s hogy a vészkorszaknak mintegy 4000 debreceni zsidó esett áldozatául. Magyarországon eddig 19 helységben, Budapesten és vidéken fektettek le botlatóköveket, 2016-ban további 5 város között Debrecen is belép a sorba. Ezzel szűkebb pátriánk is hozzájárul a világ legmonumentálisabb „decentrális holokauszt-emlékművének” folyamatos növekedéséhez, amely – mint egy hatalmas közös eleven emlékezet – behálózza Európát az emlékezés köveivel.

A debreceni botlatókövek

Az első debreceni botlatókő letételét a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete kérvényezte, amely aztán a Debreceni Német Kulturális Fórummal együtt szervezte meg a helyi botlatókő-projektet és a kísérő rendezvényeket. A kezdeményező DAAD-lektor, Jana Walter és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatásával három áldozat, a 11 évesen meggyilkolt Fahidi Gilike, a 6 hónaposan meggyilkolt Fuchs Ferike, valamint Fahidi Éva író és holokauszt-aktivista édesanyja emlékére kívánnak követ állítani. Más debreceni áldozatok leszármazottai is csatlakoztak a projekthez. A János és Meggyesi család, Kemény Mária és Gyarmati Zsuzsa nagyszüleik, dédszüleik és nagybátyjuk, a Schön, a Schőn és a Schwartz család emlékére helyeztet el köveket. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület – a Miniszterelnökség támogatásával – elsősorban olyan áldozatok emlékére létesít köveket, akiknek nincsenek leszármazottai. 2016-ban 16 követ állít debreceni helyszíneken: a kilenctagú Précz családnak, Dicker Leopoldnak, Berger Józsefnek, Reich Kálmánnak és Bárdos Jakabnak, valamint Fahidi Éva édesapjának és Fuchs Ferike szüleinek.

Megemlékezéssorozat

2016. augusztus 11-én Debrecenben 28 botlatókövet helyeznek el, az azt megelőző estén, augusztus 10-én 18 órától pedig nyitórendezvényre kerül sor a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában, melyet Rolf Martin Moormann, a Német Nagykövetség politikai referense és Dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzulja nyitnak meg. A kerekasztal-beszélgetésen az esemény aktív résztvevői mellett jelen lesz Gunter Demnig is. Bemutatásra kerül továbbá az Akikről a kövek beszélnek című könyv, amely az első debreceni botlatókövek dokumentációját tartalmazza. A szervezők különböző kísérő rendezvényekkel várják a város polgárait és diákjait a kőletételt megelőző időszakban és az azt követő tanév folyamán. Augusztus 2-án kiállítás nyílt a Méliusz könyvtárban, ősszel pedig további kiállítás, konferencia, toleranciakoncert és botlatókő tisztítás segít abban, hogy ne felejtsük azokat, akikről a kövek beszélnek.

Közreműködők

Az augusztus 10-11-i rendezvényen közreműködnek: a Debreceni Ady Endre Gimnázium énekkara (karnagy Kerekes Rita) és dráma tagozatos diákjai (felkészítő tanár Nagy Ágnes), a Debreceni Egyetem hallgatói, Juhász Árpád színész (Debrecen), Adorján Beáta dramaturg (Csokonai Színház) és Fekete László főkántor (Dohány utcai Zsinagóga, Budapest).

A megemlékezéssorozat szervezői és támogatói

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete, Debreceni Német Kulturális Fórum, Debreceni Ady Endre Gimnázium, Svetits Katolikus Gimnázium, Életfa Segítő Szolgálat Egyesület, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, MET Méltóság Napja Templom, Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Kapcsolat a főszervezőhöz: Dr. Iványi Zsuzsanna
DE GI igazgató
Tel.: 30/6833732
E-mail: gacsivanyi@gmail.com
További információk és fényképek a projekt Facebook-oldalán találhatók.
Az eseménysorozat részletes programját tartalmazó meghívó letöltése.